top of page
Zoeken

GUA SHA FACE, HET ECHTE "STAY AT HOME RITUEEL"

Gua sha is tegenwoordig DE selfcare- en huidversterkende methode van het moment - maar waarom (en hoe, en hoe vaak) zouden we het moeten doen? En vooral wat is het eigenlijk? In deze blogpost vertel ik jullie wat meer over de voordelen van deze eeuwenoude natuurlijke therapie en leg ik jullie uit waarom juist Gua Sha het geheim zou kunnen zijn voor een stralende huid tot een goede nachtrust.

Wat is Gua Sha?

Gua Sha is een therapeutische massagetechniek die je bij jezelf kunt uitoefenen en dit vooral op het gelaat. Uiteraard kan dit ook op het lichaam worden toegepast maar dit is eerder aangeraden als een therapeutische dieptebehandeling. 

​'GUA' betekent ' schrapen en wrijven' en 'SHA' beschrijft de tijdelijke roodheid die daardoor ontstaat. Het principe is dat je met druk over de huid strijkt tot die rood wordt, vandaar ook de naam. Geen zorgen, de roodheid staat niet voor "pijn" maar is juist een teken van een betere bloedcirculatie. Dit gebeurt met een tool met afgeronde randen.


Gua Sha  stimuleert de microcirculatie en brengt de voedingstoffen naar de huid. Het ondersteunt het collageen en de elastine in de huid. Regelmatige behandelingen maken de huid gladder, steviger en vermindert het verschijnen van fijne lijntjes/rimpels.

Verder brengt het, het lymfesysteem op gang, vermindert de spanning uit de aangezichtsspieren en werkt verzachtend bij vermoeide ogen. Ten slotte activeert de Face Gua Sha de acupressuurpunten langs de 12 hoofdmeridianen in je gezicht.  


Het is het beste te omschrijven als een hands-on mix van een massage en een training. Het helpt onderandere spanning los te laten (ik vind het geweldig voor hoofdpijn en strakke kaken) en laat de huid direct soepeler, stralender en gezonder uitzien.


Hoe gebruik je de tool het beste?

Je kunt het op het gezicht, lichaam en ook op je hoofdhuid uitoefenen. Het is aangeraden om het te gebruiken met een olie of onder de douche, maar nooit op de blote, droge huid. Iets dat velen niet weten is dat men eigenlijk altijd met korte slagen in slechts één richting moet schrapen, in de plaats van heen en weer. Je kan je Gua Sha steen ook plat op de huid houden, onder de ogen of over elke roodheid, om het te kalmeren of om je gezicht te ontzwellen (na een lange nacht bv ;) ) Verder, heel belangrijk! Iets wat ik dus echt heel vaak andersom zie en dan vooral op Instagram... Altijd, altijd in de nek naar beneden schrapen met de Gua Sha om het vocht te draineren [dus zeker niet naar boven, zoals schoonheidsspecialisten doen wanneer ze een massage geven bv.]. Werk in kleine horizontale streken over het wenkbrauwbeen om het op te tillen, of houd het vast en druk het naar boven tussen de wenkbrauwen om de spanning los te laten. Als je je wallen wilt wegwerken, ga dan echt wel voorzichtig aan het werk. Weet dat je huid erna misschien rood en warm kan uitzien, maar geen zorgen! Dit komt door een heropleving van de bloedsomloop (Je kan het vergelijken met je gezicht na het sporten, je weet wel wat ik bedoel hé).

What about the hair?

Wel sommige zeggen dat het zelf helpt bij hun haargroei! En dit door gewoon je haar te kammen met een Gua Sha steen. Dus zoals je haar zou kammen met een borstel, vanaf je voorhoofd terug naar het haar toe. En aja, Gua Sha voor het slapen gaan werkt echt o zo kalmerend! In het haar, in de nek of op het gelaat... Zelf bij hoofdpijn kan het wonderen doen (vooral als je het in je nek doet).


The body

Je kunt uiteraard ook op het lichaam werken, door ongeveer zes keer in één richting te strijken om cellulitis op je dijen te behandelen bv. Je borstelt dan eigenlijk je dijen maar dan met een steen in de plaats van een borstel :)

Wanneer afgeraden?

Hoewel Gua Sha een heel voorizchtige techniek is, is het in sommige gevallen toch wel af te raden. zoals bij zwangere vrouwen op hun lichaam en bij mensen die chemotherapie ondergaan. Zij mogen 48 uur na een chemobehandeling geen Gua Sha gebruiken. Ook raad ik het af bij mensen met natte eczema, gebroken haarvaatjes of open puistjes.


Hoe vaak moeten we het doen?

Wel, zie het als een soort van ritueel zoals het aandoen van je dagcrème en nachtcrème of het poetsen van je tanden. Het is exact hetzelfde. Ik raad je aan om de Gua Sha gewoonweg toe te voegen aan je dagelijks "beautyritueel". Ik en mijn dochter doen het zelf in de avond voor de televisie, lekker gezellig in de sofa terwijl we Netflix aan het kijken zijn. In de ochtend draait het vooral om het "opgezwollen gezicht" of de wallen te behandelen. Terwijl het s' avonds gaat om het ontspannen van de spieren. Hoe langer je het ritueel aan houdt, hoe langer je de resultaten zult behouden.



Hoe verzorgen we onze Gua Sha?

Was de steen met lauw water en een beetje natuurlijke zeep (optioneel) en droog het grondig af. Bewaar het in een zacht zakje (katoen, linnen, satijn…) op een veilige plek. Want geloof me! De stenen kunnen breken als ze vallen en dan vallen moeten ze nog niet eens van hoog vallen. Ga dus echt altijd voorzichtig te werk.


Voor de echte kristalkenners, zij weten hun kristallen eerst te reinigen van eerdere negatieve energieën door het te wassen en het vervolgens 's nachts bij volle maan buiten te laten staan. Who knows of dit echt werkt, dat laat ik aan jou over maar het ritueel biedt een mooie manier om je kristallen te zuiveren en te reinigen en ze een beetje van "jezelf" te maken. (Dit doe ik trouwens ook zelf vantevoren bij elke steen die ik verkoop)


Ziezo, nu weet je een beetje meer over deze prachtige, eeuwenoude natuurlijke behandeling. Zou je ook graag aan de slag gaan met de Gua Sha maar weet je niet hoe? Hou dan zeker onze Instagram in de gaten voor opkomende workshops of organiseer er eentje bij je thuis. Liever een privé behandeling? Stuur me dan een mailtje. Neem zeker een kijkje in mijn webshop en wie weet vind je je eigen unieke Gua Sha tool!


Take care & Warme groet,


The Gua Sha Academy







0 opmerkingen

Comments


bottom of page